Ting du ikke visste om kredittkort

Kredittkort

De aller fleste kjenner til både hvilke typer kredittkort som finnes, og hvilke bruksområder de har, men som regel stopper det også der. Noen få vet at de er rundt 85 x 56 millimeter i størrelse, men de aller færreste vet at i følge ISO/IEC standard nummer 7810 skal den korrekte størrelsen på et kredittkort skal være 85,60 × 53,98 millimeter, og ganske nøyaktig 0,76 millimeter tykke. De avrundede kantene skal ha en diameter på mellom 2,88 og 3,48 millimeter, og de skal veie et sted mellom 4 og 5 gram, litt avhengig av hvilket materiale de er laget av, og om det er chip eller ikke.

Videre har kredittkortene en 9,52 millimeter bred magnetstripe på baksiden, som skal være plassert 5,56 millimeter fra kortets kant. Denne magnetstripen inneholder tre spor på hver 2,79 millimeter, hvorav spor en og tre ofte inneholder data med 8,27 bit per millimeter, mens spor to normalt inneholder data med 2,95 bit per millimeter. Disse dataene er lagret i alminnelig ASCII og inneholder enten syv bits alfanumeriske, eller fem bits numeriske bokstaver og tall.

Med disse tallene vet vi så at det trengs 468167757 kredittkort lagt etter hverandre i lengderetningen for å rekke rundt jordkloden ved ekvator, pluss minus et par stykker, da denne avstanden ikke er statisk, og man vil trenge rundt 200000 kort for at de skal veie et tonn.

Som en siste kuriositet kan det nevnes at en enkelt transaksjon sjelden overstiger 200 tegn, så det skal litt til, før bankenes server fylles opp med en enkelt megabyte. Du kan jo selv prøve å regne det ut.

Legg igjen en kommentar