Mobiltelefonen – Afrikas kredittkort

Kredittkort

Skal man til Afrika er det en del ting man bør sette seg inn i. Ikke bare har de en helt annen og annerledes kultur enn hva mange europeere er vant til, de har også et helt annet syn på bruken av kredittkort. Eller betalingskort i det hele tatt, for mens verdensdelen fortsatt regnes som et land i utvikling, er det nemlig ett punkt de ligger langt foran resten av verden på. Nemlig å bruke mobiltelefonen som betalingsmiddel. Eller kredittkort, om du vil.

I Kenya, for eksempel, har det oppstått en helt egen valuta nettopp til denne type handel, M-pesa.

M-pesa er et sammensatt ord, hvor M’en står for “mobil” og “pesa” er det swahiliske ordet for penger. Sammensatt betyr M-pesa rett og slett “mobilpenger”, og det er det det er. Ikke rent sjelden kan man høre handler avsluttes med strofen “avtale –  hva er ditt mobilnummer?”

Teoretisk sett kan alle med en mobiltelefon benytte seg av denne tjenesten, og man regner med at bare i Kenya finnes det i dag over 10 millioner daglige brukere av systemet. Å sette inn eller heve penger fra tjenesten gjøres via teleselskapet Safaricom, som har over 17.000 agenter over hele landet.

Ikke bare Kenya surfer på den finansielle mobilbølgen, systemet er i ferd med å utbre seg også til landene Uganda, Mali, Burkina Faso, Ghana og Nigeria, og i Rwanda og Tanzania kan man allerede betale både strøm og telefonregningen (ironisk, ikke sant) med mobiltelefonen.

At fenomenet er en døgnflue avvises, og systemets levedyktighet bekreftes ved at store internasjonale pengeinstitusjoner som blant annet Western Union kikker nærmere på hvordan de skal kunne utnytte det. I samarbeid med den afrikanske telegiganten Zain arbeider de med en løsning som skal kunne tilbys over 100 millioner brukere i over 17 afrikanske land.

Dette kommer mange til gode, i og med fattigdom og manglende bankvesen gjør at mange ikke har tilgang til offisielle banktjenester, men stort sett alle familier har egen, eller tilgang til en mobiltelefon. Alt de trenger er et sim-kort som benyttes på lik linje med kredittkort. Og så kan man jo også ringe.

Legg igjen en kommentar