Kredittkort i USA

Kredittkort

Skal man til USA, enten det er på ferie eller i en annen sammenheng, kommer man nesten ikke utenom å ha med seg et kredittkort. Der man tidligere spurte “cash or charge?”, er det nå kun “charge” som gjelder. Amerikanske butikker ønsker ikke å ha mer med kontanter å gjøre enn aller høyst nødvendig, ikke minst på grunn av den stadig økende trenden med ran og ransforsøk som finnes der. Og da de heller ikke alle steder akseptererskandinaviske (eller europeiske i det hele tatt) bank-aksept kort, blir man på en måte bundet opp mod kredittkortselskapenes velvilje.

På den andre siden derimot, er amerikanerne flinke til å akseptere stort sett hva som helst av kredittkort, og velger man noen av de store internasjonale typene, eksempelvis Visa, MasterCard, Diners eller American Express, er man sikret både kontanter fra de amerikanske ATM’ene (minibankene) og man kan handle over alt. Til og med små pølseboder aksepterer kredittkort, drosjer gjør det og alle severdigheter gjør det. Man kan til og med betale drikkepenger til kelnere og servitører med kredittkort, og ved manuelle transaksjoner finnes det som oftest en egen rubrikk man fyller i hva man ønsker å betale i tillegg.

Skulle man derimot komme i en situasjon hvor man trenger kontanter, finnes det såkalte ATM’er over hele USA. I motsetning til i skandinavia hvor disse minibankene oftest er tilknyttet en bank eller annen pengeinstitusjon, finnes disse i USA også som selvstendige enheter, hvis eneste funksjon er å veksle inn valuta fra kredittkort til kontanter. Mot et klekkelig gebyr selvfølgelig, for på en eller annen måte skal de jo finansieres.

Skal man være lenge i USA kan det på forhånd være lurt å sjekke hvilken beløpsgrense man har på kortene sine, hvor lang løpetid kan har, og hvilke andre betingelser som kan være gjeldende. Det samme med forsikringer. Det finnes eksempler på folk som har reist til USA uten stort annen bagasje enn hva de hadde plass til i lommeboka, for er man litt bevisst på priser og hva man handler hvor, holder det lenge hvis man medbringer et eller gjerne flere internasjonale kredittkort i lomma.

Legg igjen en kommentar