Kjøpe forbruksvarer på kreditt eller ikke?

Kredittkort

Valgets kval for mange er om de skal benytte seg av kredittgrensen sin på kredittkortet når pengene har gått slutt i enden av måneden. Flere og flere nordmenn setter seg i litt gjeld for å finansiere et høyere forbruk enn det de strengt tatt trenger.

For hva er ulempene ved å kjøpe forbruksvarer på kreditt?

Jo, det skal jeg fortelle deg. For det første er det et problem at du ikke sitter igjen med noe verdi etter å ha gjort en slik transaksjon. La oss si at du stikker på ferie til Ayia Napa en ukes tid og sitter igjen med en gjeld på rundt 10,000 norske kroner.

Hva har du egentlig oppnådd med bruken av de pengene?

Økonomi er ganske enkelt å sette seg inn i som privatperson dersom man følger det som av mange økonomer blir sett på som den gyldne regel innenfor privatøkonomi. Tenker du som så at ”det som gir meg langsiktig verdi bør investeres i” mens du utelukker alt annet som gir kortvarig glede og unødvendig høye kostnader, så sitter du altså igjen med et forbruk som er mer fornuftig enn det du kanskje kunne drømme om.

En ferie til Ayia Napa ved å ta opp forbrukslån eller søke om kredittkort er kanskje ikke det aller mest gunstige alternativet slik livet ditt ser ut nå. Og da er det heller ingen som bør gjøre nettopp dette med mindre de har såpass god selvkontroll at de vet at det blir tilbakebetalt i løpet av få strakser.

Selv vil jeg anbefale deg å tenke deg nøye om før du tar noe som helst skritt i retning av et lån eller et kredittkort, noe som helt sikkert vil gi deg en liten ekstra kostnad – men som kan være noe du kan rette opp dersom du har god kontroll på egen økonomi.

Legg igjen en kommentar