Hva skjer om man ikke betaler kredittkortregningen?

Kredittkort

Kredittkort er et fantastisk verktøy om man bruker det riktig men dersom man bruker kredittkort feil så kan det få store konsekvenser på både økonomi og psyke. Nå er det stor sannsynlighet for at vi står ovenfor en nedtur i norsk økonomi og verdensøkonomien. Dette betyr at norske husholdninger med høy kredittkortgjeld kan få problemer. Et spørsmål vi ofte får er hva skjer om man ikke betaler kredittkortgjelden?

  1. Banken sender purring på utestående beløp
  2. Inkassovarsel
  3. Inkasssoselskap tar over kredittkort-kravet
  4. Inkassoselskapet legger på salærer og renter
  5. Inndrivelsen fortsetter til du har betalt kravet eller kommet til enighet med inkassoselskapeet
  6. Du vil få en betalingsanmerkning helt til kravet er betalt ned eller slettet

Dersom du får betalingsanmerkning så er du nesten helt låst. En betalingsanmerkning gjør at du ikke kan få innvilget lån, kreditter og du er merket som en dårlig betaler. Derfor bør man i aller størst grad unngå å få betalingsanmerkninger. Hvis du allerede har fått en betalingsanmerkning så må du snarest få denne bort. En betalingsanmerkning blir fjernet når anmerkninger blir betalt ut eller refinansiert bort. En betalingsanmerkning gjør at du ikke kan få refinanisering hos vanlig banker, da er det kun refinansiering med betalingsanmerkning som kan være aktuelt. For å få denne typen refinansiering så må du:

  • Eie egen bolig
  • Ha minimum 15 % ledig verdi
  • Skattepliktig inntekt på over 300 000

Dette er en veldig kostbar «løsning» for man betaler en premium rente ettersom man er høyere risiko og alle bankene som tilbyr refinansiering med betalingsanmerkning legger på et etableringsgebyr. Så om du mistenker at du ikke har råd til å betale kredittkortregningen så er det bedre å prøve å løse dette før du faktisk får en betalingsanmerkning.

Hva burde du gjøre hvis du ser at du kommer til å slite med å betale kredittkortregningen?

Hvis du ser at det blir vanskelig betale kredittkortregningen så bør du vurdere en refinansiering av din kredittkortgjeld. Det første du burde gjøre er å ta kontakt med banken for å sjekke om du kan få lov til å få en utsettelse på din regning. De aller fleste bankene vil være behjelpelige med dette i en periode men det som er viktig er at man blir kvitt kredittkortgjelden og at man ikke pådrar seg mer kredittkortgjeld.

Fordelen er at kredittkortregninger gjerne ikke er veldig høye, de ligger gjerne mellom 10000,- og 20000,-. Det er dermed gjerne ikke umulig å få betalt ned hver regning ganske så raskt. Hvis man har flere kreditkort som alle er makset ut, det er da man gjerne får problemer. Uansett om du har et eller flere kredittkort så er det mest viktige å begynne å betale ned kredittkortgjelden.

Du kan prioritere kredittkortgjelden etter hvilken rente du har på de forskjellige kredittkortene. Da vil du etterhvert få betalt den gjelden som vokser mest først og dermed bli gjeldfri raskere.