Hva er egentlig et kredittkort?

Kredittkort

Kredittkort blir mer og mer populært. I Norge i dag regner vi med at over 2,4 millioner kredittkort er i omløp. Men hva er egentlig et kredittkort?

I Norge er sedler utstedt av Norges bank et tvunget betalingsmiddel. Det betyr i praksis at i norske butikker og handelssteder er sedler og mynter et lovlig betalingsmiddel. Disse betalingsmidlene kaller vi kontanter.

Sedler og mynter er på den annen side ofte ikke det mest praktiske i det daglige. De tar plass i lommeboka, og du må alltid ha med deg nok kontanter. Reiser du til et annet land tar de som regel ikke i mot norske kontanter og du må veksle. Ofte til dårlig kurs. Mister du lommeboka eller får den frastjålet er pengene som regel tapt.

Flere og flere har derfor godt over til plastkort. I stedet for å drasse rundt på masse kontanter trekker du bare kortet i butikken du handler og varen er betalt. Mister du, eller får du frastjålet kortet. kan du med en rask telefon få sperret kortet for videre bruk.

Vi skiller mellom to hovedtyper av disse plastkortene. Debetkort som trekker penger du allerede har rett fra kontoen din. Og kredittkort hvor du betaler i ettertid, i realiteten et lån.

Kredittkortet virker på den måten at en utlånsinstitusjon gir deg en forhåndsinnvilget kreditt du kan bruke fritt. Med andre ord. De gir deg muligheten til å bruke deres penger til å betale varer og tjenester med. Så i stedet for at du fortløpende betaler regninger i alle mulige rare butikker over hele verden kan du betale en regning, en gang i måneden, fra kredittkortselskapet.

Ofte tilbyr også kredittkortselskapene deg avbetalingsordninger på kredittkortgjelden din. Dette kan være nyttig når du virkelig trenger å kjøpe noe veldig nødvendig og ikke har nok penger. La oss tenke oss at du er godt i gang med klesvasken av barnas barnhageklær, og så ryker vaskemaskinen. Du har faktisk ikke penger til en ny der og da. Muligheten du har da er å rusle ned med lua i hånda til banken, og be pent om et lån. Og så er det bare å vente til banken i beste fall sier ja.

Har du et kredittkort derimot, er lånesøknaden din allerede innvilget og vaskemaskinen er raskt i hus.

Glem bare aldri at kredittkortselskapene lever av at du bruker kortet på denne måten, så billig er det ikke. Tenk deg i alle fall nøye om hva du bruker kreditten din til.

Legg igjen en kommentar