En jämförelse av de bästa räntefria lånen i Sverige

Kredittkort

En jämförelse av de bästa räntefria lånen i Sverige
Att låna utan ränta låter nästan för bra för att vara sant. När man lånar pengar är den lägsta räntan att föredra, men det finns flera andra avgifter som är kopplade till lånet. Det är aldrig gratis att låna pengar och därför är det mycket viktigt att jämföra olika avgifter hos de räntefria lånen. Här kan du jämföra de bästa räntefria lånen i Sverige och läsa mer om vad du bör tänka på när du lånar pengar utan ränta.

Vad är ett räntefritt lån?
Ett räntefritt lån är, precis som det låter, ett lån utan ränta. Det innebär att du kan låna en viss summa, oftast ganska liten, under en viss period utan att betala någon ränta. Många långivare använder räntefria lån som ett marknadsföringsverktyg för att locka nya kunder. Oftast är det ett välkomsterbjudande som endast ges till nya kunder. Det räntefria lånet fungerar som ett snabblån och du kan använda pengarna till vad du vill. Hos sverigekredit.se kan du ansöka om ett räntefritt lån och läsa mer om vad det är för något. Du fyller enkelt i hur mycket du vill låna och får upp alternativ på de bästa lånen utan ränta.

Är räntefria lån kostnadsfria?
Lån utan ränta är oftast inte kostnadsfria. Istället för ränta tillkommer det oftast avgifter i form av uppläggningsavgift, aviavgifter och påminnelseavgifter. Det är inte ovanligt att kostnaden för den här typen av avgifter är högre hos räntefria lån än vanliga privatlån. Det är ett sätt för kreditbolaget att kompensera för den uteblivna intäkten från räntan. Det är olagligt att ta ut avgifter som inte framgår när du ansöker om lånet. Därför är det viktigt att läsa även det finstilta i lånevillkoren när du ansöker om lån utan ränta så att du inte råkar ut för dyra avgifter senare.

Hur lånar jag pengar räntefritt?
Det finns många kreditbolag som erbjuder räntefria lån. Det är oftast begränsade välkomsterbjudanden till nya kunder. Med andra ord kan du endast söka räntefria lån hos kreditbolag som du inte lånad av tidigare, om inget annat anges. Det är oftast en enkel process där du fyller i ditt önskade lånebelopp samt personuppgifter direkt på kreditbolagets hemsida. Det är inte mer komplicerat än att ta ett smslån eller snabblån. Räntefria lån är en form av snabblån och du kan förvänta dig att få svar snabbt. Jämför alltid olika långivare innan du ansöker om ett räntefritt lån. Du bör även vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Vem bör ansöka om lån utan ränta?
Ett räntefritt lån passar dig som smidigt vill låna en mindre summa pengar utan att betala ränta. Det är fördelaktigt om du kan betala tillbaka pengarna inom den angivna löptiden. Tänk på att pengarna oftast ska betalas tillbaka inom 30 dagar, men ibland är löptiden ännu kortare. Om du inte är säker på att du kan betala tillbaka inom den angivna tiden är det bättre att välja en annan typ av lån med längre löptid eftersom det finns risk att det tillkommer avgifter vid försenad betalning. Enligt Statistiska Centralbyrån svenskar är högt belånade och det är viktigt att du inte lånar mer än du kan betala tillbaka. Även små lånesummor kan snabbt växa till stora summor på grund av mycket höga straffavgifter och dröjsmålsränta om du missar att betala lånet i tid.

Vilka är de bästa räntefria lånen i Sverige?
Konkurrensen om kunderna är hård vilket innebär att allt fler kreditbolag lockar nya kunder med räntefria lån. Det lönar sig alltid att jämföra de olika långivarna för att hitta de bästa för just dig. Det går inte att på rak arm säga vilket kreditbolag som är bäst eftersom det beror på din ekonomiska situation, eventuella betalningsanmärkningar och hur mycket du vill låna. Precis som när du ansöker om kreditkort är det mycket viktigt att jämföra aktörerna och låna alltid från en seriös kreditgivare. Exempel på väletablerade kreditbolag som erbjuder räntefria lån i Sverige är:

• Advisa
• Sambla
• Lumify
• Loanstep
• Bank Norwegian
• Lendo
• Zmarta
• Enklare
• Lånekoll
• Likvidum
Tips! Räkna alltid den effektiva räntan när du jämför räntefria lån. Den effektiva räntan visar de verkliga kostnaderna för lånet, inklusive alla de avgifter som är kopplade till det. Kreditgivaren måste enligt lag redovisa den effektiva räntan enligt Kreditupplysningslagen, men det står oftast i det finstilta.

Vanliga frågor om lån utan ränta

Vem kan låna pengar utan ränta?
Du som är privatpersoner och folkbokförda i Sverige kan ansöka om ett räntefritt lån hos de flesta kreditgivare som erbjuder den här typen av lån. Oftast krävs det dock att du är ny kund hos dem.

Hur länge kan jag låna pengar utan ränta?
Återbetalningstiden för lån utan ränta är vanligtvis mycket kort. I de flesta fall ska det räntefria lånet betalas tillbaka inom 30 dagar, men det finns en kreditgivare som kräver återbetalning redan inom 7 eller 14 dagar.

När är ett räntefritt lån bra?
Ett lån utan ränta kan vara det bästa valet om du smidigt vill låna en mindre summa som du vet att du kan betala tillbaka inom löptiden.

När är ett räntefritt lån dåligt?
Ett räntefritt lån har ofta höga påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor och är därför inte att rekommendera om du redan är i en svår ekonomisk situation och inte vet om du kan betala tillbaka lånet i tid.