Bankene pusher de unge!

Kredittkort

push-unge

For ikke lenge siden kunne vi lese i Dine Penger at forbrukerminister Audun Lysbakken legger skylden banknæringen for at ungdommer mellom 18 og 25 år sliter med kredittkortgjeld. Det vises blant annet til at bankene inkluderer obligatorisk kredittkort i studentpakkene. Vi ble så pass inspirert at vi valgte å gjøre et lite eksperiment.

Men hvor enkelt er det egentlig å få et kredittkort for en student?

Vi tok oppgaven med å sjekke hvor enkelt det er å få et kredittkort for en student. Vi fikk Bjørn (22 år) til å sjekke om han kunne få kredittkort i et utvalg av banker. Bjørn har en inntekt på til sammen 9000,- kr inkludert studielån. Etter husleie sitter han igjen med 5500,- kr som skal gå til alt øvrig.  Vi har valgt å anonymisere banken, vi har kun brukt banker med chatefunksjon.

Bank A

Vi snakket litt med rådgiveren på chaten før han kom med et tilbud på en studentpakke som inkluderte et kredittkort med en kreditt på 10000,- kr. Dette kunne ha få i løpet av kort tid, hvis han ville ha ytterligere kreditt måtte han søke om det. Kredittkortet lå som et obligatorisk kort han måtte ha for å få betingelsene.

Bank B

Vi snakket litt grundig med rådgiveren før han spurte om han kunne ringe oss opp. Vi sa selvfølgelig ja til det. Da kunne han ut i fra det han så tilby en studentpakke med et kredittkort med en kreditt på 15000,-. Vi kunne velge om vi ville ha kredittkort eller ikke.

Bank C

Vi snakket litt rundt med rådgiveren og i motsetning til de andre rådgiverne vi hadde snakket med tidligere så frarådet han å skaffe et kredittkort. Han kunne ikke tilby et kredittkort med mer enn 5000,- i kreditt på.
Konklusjon

Det er veldig lett å pådra seg kredittkortgjeld som ung. Det er generelt veldig lett å få et kredittkort. Bankene har et ansvar og det bør de ikke glemme når de snakker med unge mennesker.

Legg igjen en kommentar